КРЕДИПОРТ - твоят кредитен портал

Кредити в защитена онлайн среда.
Заяви. Избери. Вземи.

Ипотечни кредити: покупка на имот с ипотечен кредит.

Под наем или покупка на имот с банков заем?

Да бъда…под наем или да не бъда?

Част 1

За много хора, в това число и моя милост, покупката на апартамент, смело може да се нарече покупката на живота. Внимателно обмислях варианти, разглеждах имоти по различни сайтове. Дълго време изчаквах с надеждата доходите ми да нараснат дотолкова, че да не ме плаши мисълта дали ще плащам и след като стана бодър, и надявам се в прилично здраве, пенсионер. Е, доходите ми не се увеличиха значително… за сметка на това често започнах да се замислям дали изливането на значителна част от семейния ни бюджет в празното т.е. за наем, не е неразумно. Тези ми размисли доведоха до първия ключов въпрос, който всеки, ангажиран с темата като мен, би трябвало да си зададе:

Да бъда…под наем или да не бъда?

В търсене на отговор се разрових из глобалната мрежа, опитвайки се да открия доводи в полза на едното или другото. И двата варианта имат своите плюсове и минуси.

Най-важният плюс в полза на наемите е мобилността. Целият град и не само, цялата държава е пред теб – имаш свободата да избираш населено място, квартал, размер на жилището, обзавеждане. Животът под наем ти позволява да се местиш често – започваш нова работа в Младост и хоп, намираш квартира на 5 минути пеша от нея. Спестяваш разходи за транспорт, не губиш време в едночасови пътувания до работното си място, спиш с повече всеки ден и намираш време за приятни занимания. Не си блъскаш главата кога да направиш ремонта на банята и как да намериш качествен майстор, който да се заеме с него.

Но… мобилността е монета с две страни. Както лесно и бързо можеш да уведомиш наемодателя, че се изнасяш, така можеш да се озовеш в ситуацията на „уведомен“ и да се наложи спешно да търсиш нова квартира, защото любимата внучка на хазаите ще идва да учи в София. А местенето? Всеки път се изненадвам с колко мебели и вещи разполагам и как успявам да ги транспортирам и наместя всичките на новото място.

Вярно е, когато си под наем не се налага да се занимаваш с ремонт на банята, но представи си, че бойлерът е имал неблагоразумието да изгори. Звъниш на хазяйката, която се оказва, че е планирала екскурзия до Рим, точно сега не може да ти влезе в положение и те моли да изчакаш с покупката няколко месеца. Изобщо, всякакви ремонти и подобрения трябва да съгласуваш със собствениците на имота, които често е трудно да бъдат убедени, че имат и други ангажименти, освен да получат наема навреме.

Друг плюс в полза на наемите е липсата на първоначална инвестиция. Срещу един депозит, се нанасяш в чисто ново обзаведено жилище, макар че не е изключен вариант от картината на стената да те гледа с подозрение дядото на госпожата с екскурзията до Рим, а гардеробът да изглежда като декор от филм на ужасите. Единственият ти ангажимент е плащането на наема и месечните сметки. Не мислиш за такса смет, застраховки и още много подобни, а спестените пари можеш да използваш за инвестиция. Докато при покупката на имот, разходите са значителни. Трябва да разполагаш със сериозни средства за самоучастие, да предвидиш солидна сума за данъци и нотариални такси, а няма как да се нанесеш и преди да са поставени плочките в банята.

Преди да се впуснеш в покупката на имот е добре да огледаш всички възможни варианти. Ако ще е с ипотека, също както при жилището под наем ще имаш месечни разходи, но тук свързани с изплащането на главницата и лихвите по кредита. Важно е да имаш предвид, че лихвата е цената, която плащаш, за да придобиеш имота. Счита се, че покупката на жилище е разумна, ако разходите за лихва по кредита са равни или по-малки от стойността на месечния наем. Тук не сравняваме с цялата месечна вноска, защото с вноската по главницата реално изплащаш жилището или с други думи, тя има и спестовен елемент. А ако след като изплатиш имота решиш да го продадеш, можеш отново да трансформираш вече платените вноски по главницата в свободни парични средства.

В случай, че разполагаш с повечко спестени пари и ти е писнало от квартири и хазяи, вероятно се чудиш дали да не ги вложиш в имот. Ако започнеш собствен бизнес е съвсем възможно да изкараш повече от тях, отколкото би спестил, ако не плащаш наем. Защо пък да не ги инвестираш във финансов инструмент с прилична доходност? Сигурно е, че ако вложиш всичко в бъдещия имот, няма да има как или ще е доста по-трудно да започнеш собствен бизнес или да инвестираш в нещо друго.

След всички статии и примери, които трябваше да ме убедят колко скъпа излиза всъщност покупката на имот и колко по-изгодно е да живея под наем, за себе си установих, че решението за покупка е може би повече емоционално. Защо ли?

  • Защото искам децата ми да могат рисуват по стените, без да се притеснявам от внезапното посещение на хазяйката.
  • Защото искам всяка година спалнята ми да е в различен цвят, без да моля за съгласие.
  • Защото искам да имам собствен ДОМ!

Следва продължение…

В част 2 четете: Сами ли да търсим апартамент или да се доверим на услугите на агенция за недвижими имоти?