Бременност по време на Ковид


Експерите говорят

Експерите говорят

Продължаваме серията от интервюта, в които специалисти от различни области отговарят на актуални въпроси, свързани с физическото и психическото ни здраве в условията пандемия. Бременните жени по-податливи ли са на заразяване от останалите хора?“, „Имат ли болниците и родилните отделения изготвен план за действие при раждане на жена с грипоподобни симптоми?“ са малка част от въпросите, които зададохме на Д-р Симона Главчева, лекар – специализант в Клиника по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора.

Как извършвате прегледи и осъществявате комуникация с Вашите пациенти в условията на настоящата извънредна ситуация?

Д-р Симона Главчева: За нашите пациентки е важно да знаят, че въпреки намалените и ограничени женски консултации и гинекологични прегледи, винаги могат да разчитат на своя лекуващ лекар. При всяко притеснение или проблем, свързан с бременността, е желателно да се свържат с нас за преценка на ситуацията. При необходимост се извършва преглед при спазване на всички предпазни мерки. Вече има много възможности за комуникация.

Какви са най-често срещаните проблеми, заради които се обръщат към Вас пациентите?

Д-р Симона Главчева: Не забелязвам някаква промяна в проблемите, за които ни търсят. Най-вече пациентките се притесняват какво е състоянието на бебето, тъй като в настоящата ситуация намаляват прегледите. Следват и други по-спешни състояния като кървене, болки, високо кръвно налягане. Предвид обстановката, нашето внимание е по-засилено, когато пациентките съобщават за температура, отпадналост и други грипоподобни симптоми.

Бременните жени по-податливи ли са на заразяване от останалите хора? По-висок ли е рискът от усложнения?

Д-р Симона Главчева: Предвид промените, свързани с бременността се счита, че бременните жени са по-податливи на всякакви инфекции. Затова е необходимо стриктно да се спазват противоепидемиологичните мерки – носене на маски, редовно миене на ръцете, ограничаване на социалните контакти. Все още, обаче, няма данни дали е по-висок рискът от усложнения, свързани с вирусната инфекция.

Какъв ефект има COVID-19 върху бременната жена и плода?

Д-р Симона Главчева: Все още липсва достатъчно информация. Според направените до момента проучвания, няма данни за заразяване на плода при наличие на инфекция на майката. Изводите са свързани с по-голям риск от преждевременно раждане, но не преди 36-та седмица. Влиянието на вируса се определя главно от състоянието на майката, което е много важно и за състоянието на плода. Тоест риск за плода би било лошото здравословно състояние на майката, а не така нареченото вертикално предаване на вируса – чрез пъпна връв, околоплодни води. Поради тази причина е важно жените да се пазят и да спазват всички препоръчаните мерки.

Каква е спецификата на лечение при евентуално заразяване за тях?

Д-р Симона Главчева: Спецификата е свързана по принцип със самата бременност и е както при всяко друго вирусно заболяване. При лечението на бременна жена винаги имаме предвид, че лекуваме двама пациенти и е важно да съобразяваме ефекта на всеки медикамент както върху майката, така и върху плода. На този етап няма точно определено лекарство за справяне с коронавирусна инфекция, лечението е основно симптоматично. Такова е и при бременните жени, съобразено със спецификата на тяхното състояние.

Какви са Вашите препоръки за новото „нормално“ ежедневие на бременната жена?

Д-р Симона Главчева: Новата ситуация безспорно е трудна и необичайна за всички нас. Най-вече препоръчвам грижа за психичното здраве. Сега има много варианти за забавления и вкъщи – дали ще бъде телевизия, книга или компютър. Има и много възможности за онлайн общуване. Не е необходимо драстична промяна в начина на живот, трябва да се спазват предпазните мерки. Бих препоръчала и кратки разходки, като отново обръщам внимание – бременните трябва много строго да спазват мерките – да носят предпазна маска, да нямат социални контакти или ако ги има, да са с необходимата дистанция.

Имат ли болниците и родилните отделения изготвен план за действие при раждане на жена с грипоподобни симптоми?

Д-р Симона Главчева: Всяка пациентка, постъпваща в нашата клиника, още в приемния кабинет попълва насочващ въпросник за COVID-19, включващ въпроси свързани със симптоматика, пътувания или контакти. Измерва се и температурата. Ако дадена пациентка има симптоми или е суспектна за инфекция, преди да бъде приета и придвижена към отделението, се взема кръв за бърз тест и проба за PCR-тест. Дори и при отрицателен бърз тест, до получаване на резултата от PCR-теста, пациентката се изолира в приспособен сектор, където освен болнични легла сме обособили и родилна зала. Пациентка или родилка с доказана COVID-19 инфекция се изолира за наблюдение или съответно секцио в изолационен или карантинен сектор, където се обслужва от акушерка и дежурен лекар с лични предпазни средства. При необходимост от секцио има обособена оперативна зала. Посочените сектори се дезинфекцират след всяка пациентка.

Каква е предвидената организация в родилните отделения за минимизиране на социалните контакти?

Д-р Симона Главчева: Най-вече преустановяване на всякакви свиждания. Разбираме, че това е трудно за повечето жени, но е необходимо за тяхната защита.

След като женските консултации вече са разрешени, можете ли да споделите какви са предприетите хигиенни мерки и как се осъществява контрола за тяхното прилагане?

Д-р Симона Главчева: При осъществяването на женските консултации, както и при прегледите на жени с гинекологичен проблем, ние следваме установените противоепидемиологични мерки. Най-напред пациентките са уведомени, че в кабинета се влиза по един човек, за да няма струпване на хора, както и че е необходимо носенето на предпазна маска. Следва дезинфекция на ръцете и поставяне на ръкавици за еднократна употреба. След осъществяване на прегледа всички повърхности се почистват с дезинфектант преди влизането на следващия пациент. Също така медицинската сестра, акушерката, както и докторът носят лични предпазни средства и осъществяват контрола върху прилагането на мерките.

support_agent
Кредипорт екипът е онлайн и ще Ви помогне, ако имате нужда от съдействие.
close
В работно време Кредипорт екипът е на линия за Вашите въпроси.

Онлайн връзка

В момента линията е заета Линията е свободна

Рони

В момента Рони разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Нора

В момента Нора разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Тина

В момента Тина разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Венци

В момента Венци разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Мира

В момента Мира разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Вили

В момента Вили разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Митко

В момента Митко разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
close