+359 894 42 11 61

Дентално здраве по време на Ковид

Експерите говорят

Alt text

Продължаваме серията от интервюта, в които специалисти от различни области отговарят на актуални въпроси, свързани с физическото и психическото ни здраве в условията на извънредно положение и социална изолация. За да получим високо квалифицирано мнение и препоръки относно денталното ни здраве, се обърнахме към Д-р Христина Шинева-Петрова, лекар по дентална медицина.

 

В условията на изолация всички сме ограничили максимално излизанията от дома. Как се отразява новото „нормално“ върху работата Ви?

Д-р Христина Шинева-Петрова: Първоначално бях в шок, тази непозната новост ме изплаши, но успявам да се адаптирам и да търся позитивите от сегашната ситуация.

В момента комуникирам с пациентите си основно по телефона. Давам препоръки как да решат проблеми, които биха могли да се контролират. Спешност не отказвам, след подробна анамнеза на пациента. При нужда от неотложно посещение редуцирам максимално използването на бързооборотната машина (турбина), защото тя образува аерозол и това носи значителни рискове. В кабинета имам бактерицидна лампа и задължително оставям по един час за проветряване и дезинфекция между пациентите.

Ние, денталните лекари, винаги сме работили при спазване на много високи хигиенни норми. Знаем как бихме могли да съхраним здравето на пациентите си, нашето лично здраве, както и това на близките си. Владеем всички основни положения, наясно сме от къде идват реалните опасности и винаги сме били изложени на риск, в една или друга степен. Някои колеги споделят, че това и преди тази криза се е отразявало на социалните ни контакти.

А как се промени животът Ви извън работата?

Д-р Христина Шинева-Петрова: Имам време за семейството, за дома и за себе си. Например, успях да прегледам куп събития на живо, организирани в професионалните групи на денталните специалисти, включващи мерки, които да се предприемат, така че да бъдем в полза на пациентите в тази криза.

Последното, което успях да видя, беше на един прочут в нашите среди ендодонтист от Белгия, д-р Ян Бергманс, който говори спокойно и аргументирано как се работи в тези условия, с какви проблеми се е сблъскал и дава полезни съвети за нас денталните специалисти.

Той разделя пациентите на 3 групи. Първата група е на болните пациенти, дали положителен тест за корона вирус. Втората – на такива с респираторни и грипоподобни симптоми и третата – на здрави хора. Подходът е различен. Основното правило е, че всеки трябва да получи адекватна помощ от дентален специалист, но това няма как да се случи във всяка една клиника или стоматологична практика, най-вече говорейки за първата група. Изключително важно е проблемите да се решат навреме и в тази тежка ситуация, когато лекарите са така ангажирани, да не се стига до необходимост от болнично лечение, породено от зъбен произход (например зъбен абсцес и неговите усложнения).

Сега не е време за козметични процедури в кабинета, но сигурно има какво всеки от нас да направи за блестяща усмивка в домашна среда?

Д-р Христина Шинева-Петрова: Бих препоръчала на всички да задълбочат грижите за своята устната хигиена. Вирусът ни атакува най-вече през носоглътката. Сменяйте често четките за зъби, използвайте води за уста с хлорхексидин, за да се повлияе още на входа. Щом се приберем от вън е добре да се прави промивка. По препоръка на общопрактикуващ лекар, може да се постави и памуче напоено с алкохолен разтвор в носа за кратко, когато вече сме си у дома. За миенето на ръцете вече много пъти се каза. Бравите и копчетата в асансьора може да натискате и с мокри кърпички, които съдържат алкохол. Маските трябва да се сменят на няколко часа. Има и такива, които могат да се автоклавират и използват многократно, но те не са масови.

Коя е позитивната страна на сегашната ситуация през Вашия поглед?

Д-р Христина Шинева-Петрова: През времето, прекарвано у дома, все има какво полезно да се свърши. Не е загубено време. Разбира се, ако продължи още повече от месец може би ще ми стане тягостно, но към момента съм доволна и ценя това, с което си уплътнявам домашния престой. Около мен, моите близки и приятели също са дисциплинирани и спазват препоръките, с някои малки изключения.

Според Вас, кога и как ще свърши кризата Covid 19?

Д-р Христина Шинева-Петрова: Искрено се надявам през май вече да започне да заглъхва мощта на този вирус. Наясно съм, че няма да можем да се върнем напълно към предишния си начин на живот. Ще се променят много неща, но бих искала да вярвам, че отношенията на хората ще се повлияят в добра посока и това ще доведе до положителни промени. Ще сме по-предпазливи но с повече мисъл за и отношение към близките си.

Каква услуга търсихте?

Как оценявате сайта по отношение на:

Навигация
Функционалност
Изображения
Информация