Как да изградим спестявания за неочаквани разходи

Clock

Във времена на нестабилност и неочаквани събития за всички нас е важно да имаме финансова сигурност. Изграждането на запаси и спестяването за неочаквани разходи са ключови стъпки към финансовата стабилност. В тази статия ще Ви предоставим ценни съвети как да постигнете тази цел.

1. Съставете бюджет

За да започнете, трябва да разберете къде отиват Вашите пари всеки месец. Съставете детайлен бюджет, който включва всички приходи и разходи. Това ще Ви помогне да идентифицирате областите, в които можете да спестите.

Един умен начин за управление на парите е следване на бюджет 50/30/20. Този подход препоръчва заделянето на 50% от месечния доход за текущи нужди, 30% за желания и 20% за спестявания и плащания на всякакви дългове. Ако едно от разпределенията Ви надвишава тези проценти, можете да направите корекции на другите.

2. Задайте си цели

Определете конкретни цели за спестяване. Бихте могли да започнете с малки цели, като например спестяване на определена сума всеки месец.

3. Създайте автоматични преводи

Най-лесният начин да спестите е да настроите автоматични преводи от Вашата основна разплащателна сметка към сметка за спестяване всеки път, когато получите заплата. Това гарантира, че ще спестите, преди да изразходвате парите. Често банките и платежните системи предлагат допълнителна безплатна спестовна сметка към разплащателната, по която получавате доходи. Тя може да Ви бъде от полза точно за това, като не Ви генерира допълнителен разход.

Налични са и решения, които Ви дават възможност при всяко плащане да заделяте стотинки настрана, които след известно време ще са генерирали фонд без да усетите напрежение.

4. Разгледайте разходите си

Прегледайте внимателно текущите си разходи. Може би има ненужни абонаменти, които можете да прекратите, или разходи, които можете да оптимизирате. Съществуват полезни сайтове, които предлагат сравнения на цените на различни доставчици за конкретна стока, възползвайте се от безплатната им услуга при пазаруване.

5. Използвайте бонуси, точки и отстъпки

Ако имате кредитни карти с наградни точки или други лоялни програми, използвайте ги. Тези бонуси могат да Ви помогнат да пестите при покупките си. Следете промоционалните предложения от различни търговци и се възползвайте от тях.

6. Отложете покупките с правилото на 30 дена

Един от начините да избегнете прекомерни разходи е да си осигурите период за размисъл между момента, в който един продукт Ви привлече вниманието и момента, в който реално правите покупката. Ако пазарувате онлайн, разгледайте възможността да поставите артикула във Вашата пазарска кошница и след това да се отдръпнете, като си оставите повече време за размисъл. В някои случаи дори може да получите код за отстъпка, когато търговецът забележи, че сте напуснали кошницата. Ако 30 дена Ви звучат като твърде дълго време за изчакване, можете да опитате по-кратки периоди, като например отлагане с 24 или 48 часа.

7. Откажете ненужни абонаменти

Може да плащате за абонаменти, които вече не използвате или не са Ви необходими. Внимателен преглед на извлеченията от кредитната Ви карта или банковата сметка може да Ви помогне да откриете всякакви повтаряеми разходи, които можете да ограничите. Също, избягвайте да се регистрирате за безплатни пробни периоди, които изискват информация за плащане, или поне задайте напомняне в календара си за да ги отмените преди изтичането на безплатния период.

8. Инвестирайте

Разгледайте възможностите за инвестиране на Вашите спестявания. Инвестициите могат да Ви помогнат за нарастването на парите Ви с времето.

9. Проверете възможностите за данъчни облекчения

Бъдете в час с данъчните регулации. Българското данъчно законодателство предоставя данъчни облекчения при доброволно осигуряване и застраховане, за млади семейства, за безкасови плащания и други. Използвайте ги, за да увеличите Вашия спестовен потенциал.

10. Бъдете постоянни

Спестяването и изграждането на запаси изискват време и търпение. Бъдете постоянни и не се отказвайте, дори ако напредъкът е бавен.

11. Допълнителен фонд

Освен основния си запас, създайте и екстрен фонд, който да покрива неочаквани разходи като аварии или медицински проблеми. Чудесна работа тук вършат и застраховките, които гарантират обезпеченост в случай на непредвидени събития.

12. Образование

Поддържайте високо ниво на информираност, четете материали и гледайте обучителни видеа, свързани с финансовото здраве. Черпете от опита на други успешни спестители и се учете от Вашия личен опит. Образованието Ви по финанси ще Ви помогне да вземате все по-добри финансови решения.

13. Сравнете други банкови опции

Ако плащате такси за обслужване на Вашата основна разплащателна сметка или по кредити, е време да разберете как да намалите тези разходи. Например, онлайн финансови съветници като CREDiPORT могат да Ви дадат компетентен съвет и насока тъй като работят с всички банки в България и познават в дълбочина финансовия пазар.

А малките навици могат да доведат до добри резултати

Как да спестите пари ежедневно:

  • Правете кафето у дома вместо да ходите в кафенето.
  • Носете си обяд на работа.
  • Пригответе повечето вечери у дома, вместо да излизате на обяд или вечеря.
  • Изключете уведомленията на телефона си, за да избегнете импулсивни разходи.

Как да спестите пари месечно:

  • Следвайте бюджетен план, като например метода 50/30/20.
  • Следете разходите си седмично, за да следите напредъка си.
  • Плащайте пълната сума на кредитната си карта, за да избегнете лихвени разходи.
  • Заделяйте средства от всеки по-голям приход по сметката си за спестяване.

Изграждането на запаси и спестяването за неочаквани разходи изисква ангажимент и усилия, но те са стъпки към финансовата Ви сигурност и си заслужават да им обръщате специално внимание. Не забравяйте, че всяка малка стъпка към по-добро управление на парите Ви има значение!

support_agent
Кредипорт екипът е онлайн и ще Ви помогне, ако имате нужда от съдействие.
close
В работно време Кредипорт екипът е на линия за Вашите въпроси.

Онлайн връзка

В момента линията е заета Линията е свободна

Рони

В момента Рони разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Нора

В момента Нора разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Тина

В момента Тина разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Венци

В момента Венци разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Мира

В момента Мира разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Вили

В момента Вили разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Митко

В момента Митко разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
close