Преди да тръгнем в планинатата: интервю с инж. Веселин Станев


Експерите говорят

Преди да тръгнем в планинатата: интервю с инж. Веселин Станев

Планината е чудесно място, на което да се насладим в свободното си време. Чувстото за простор и свобода, което ни дава, е незаменимо. Преди да се впуснем в планинско приключение, обаче, трябва да отделим време и да се подготвим добре, за да не превърнем разходката сред природата в неприятен спомен.

Кои са важните неща, които трябва да знаем преди да тръгнем към планината, ще ни разкаже инж. Веселин Станев, дългогодишен любител на екстремните спортове и собственик на фирма за почистване и импрегниране на спортна екипировка.

инж. Веселин Станев е постоянно практикуващ екстремни спортове на открито, като ски, сноуборд, уиндсърф, колоездене, яхтинг. През 1996 година основава фирма Диста с основна дейност химическо чистене и пране. Повече от 10 години компанията предлага професионално почистване и импрегниране на спортна екипировка по специална технология чрез продукти на световни марки като: Nikwax, Grangers, Toko.

След дългото време, прекарано вкъщи заради извънредното положение, забелязвате ли засилена активност по отношение на планинския туризъм през последните 2 месеца?

инж. Веселин Станев: По-скоро, не. Два месеца са твърде кратък срок хората да се отпуснат и да започнат да пътуват както преди. Още са плахи и обшият брой на туристите е малък, освен на типично натоварените маршрути като Черни връх (Витоша), Рилски езера (Рила), връх Вихрен (Пирин).

Кое е най-важното, което трябва да знаем, когато отиваме в планината?

инж. Веселин Станев: Има няколко основни въпроса на които трябва да си отговорим преди да тръгнем:

Защо?

Кога?

С кого?

Има различни причини за посещение в планината. Може да е излет, преход или тренировка. Нека имаме предварителна нагласа, от нея зависят екипировката, физическата подготовка и групата, в която да сме. След това трябва да се предвидят атмосферните условия, кои дни от месеца са подходящи, дали ще е през уикенд или през седмицата. И накрая е важен избора на групата -дали ще сме сами, с приятели или с планински водач.

Има ли нещо специфично по отношение на екипировката, което не трябва да забравяме?

инж. Веселин Станев: Според мен, при определяне на екипировката, на първо място е хубаво да мислим за това, какво би ни било необходимо при настъпване на инцидент или рязка промяна в атмосферните условия.

Ако се случи инцидент, например, при подаване на сигнал към ПСС е изключително важно да знаем къде се намираме. За целта ни трябват зареден телефон, допълнителна батерия, карта, компас. Важна е и екипировката – топли дрехи съобразени със сезона, при необходимост инструменти за направата на бивак. Задължително трябва да носим подходяща калорична храна и вода. Алкохолът не се препоръчва за употреба, защото много бързо дехидратира организма. Туристът трябва да е екипиран така, че да може да издържи на открито поне 48ч. Винаги, когато излизате в планината, си представете подобна ситуация и тя ще ви подсеща какво трябва да си вземете в раницата.

Коя е най-подходящата храна, когато сме в планината?

инж. Веселин Станев: Храната може да варира от продукти за скара и барбекю до сурови малки барчета. Задължително е да бъде подбрана, така че да не дехидратира организма и да му доставя необходимите калории в зависимост от натоварването. Не трябва да се пренебрегва и приема на течности. Подходящи храни за средно натоварващ трекинг са: сандвичи, консерви, протеинови барчета и др.

Какви са Вашите практични съвети или насоки, когато тръгваме в планината с деца? 

инж. Веселин Станев: Когато сме с деца в планината, трябва да бъдем още по-внимателни при избора на терена и екипировката. Няма възрастови ограничения за децата, стига да се съобразим със следните фактори:

  • за деца под 3 годишна възраст е добре да не се отдалечаваме на повече от час от най-близкия път, хижа или населено място;
  • за деца до 5 години – най-много до 2 ч. разстояние.

Важно е да не надценяваме собствените си възможности и тези на децата. Разбира се, топли дрехи, шапки, крем за слънце са задължителни. Често се случва обратното – подценяваме колко са издръжливи нашите деца. Колкото по-често ги взимаме с нас в планината, толкова по-добре.

В кои случаи следва да се обърнем към Планинска спасителна служба? Кои са ситуациите, в които биха могли да ни помогнат?

инж. Веселин Станев: Не трябва да се притесняваме да подадем сигнал към ПСС още при първите ни притеснения от загубване или при първите симптоми на болка при травма. Дежурните спасители сами ще преценят дали да стартират спасителна акция или е ноебходимо са да дадат напътствия и съвети спрямо възникналата ситуация. ПСС може да окаже помощ почти в 100% от случаите, като от съществено значение са трудността за достъп до пострадалия поради вида на терена и времето за подаване на сигнал, така че не бива да се бавим.

Важно ли е да имаме застраховка, когато сме в планината?

инж. Веселин Станев: Застраховката ни дава спокойствие и сигурност. Почти всички,които са изпадали в трудни ситуации в планината и са се възползвали от услугите на ПСС, след това веднага сключват Планинска застраховка. Хубаво е да я направим преди такова събитие. За пример мога да дам една относително лесна помощ като транспортиране на пострадал от връх Черни връх до хижа Алеко. Цената е около 500лв. Давам този пример, за да добиете представа какви разходи са необходими за привидно елементарни действия. При сериозни и многочасови акции, разходите се покачват многократно.

support_agent
Кредипорт екипът е онлайн и ще Ви помогне, ако имате нужда от съдействие.
close
В работно време Кредипорт екипът е на линия за Вашите въпроси.

Онлайн връзка

В момента линията е заета Линията е свободна

Рони

В момента Рони разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Нора

В момента Нора разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Тина

В момента Тина разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Венци

В момента Венци разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Мира

В момента Мира разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Вили

В момента Вили разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Митко

В момента Митко разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
close
Питай/Търси AI Поли