Какво трябва да знаем за стоките на изплащане?


Какво трябва да знаем за стоките на изплащане?

Концепцията за покупка на стоки на изплащане не е нова, но нейната популярност продължава да расте в съвременния свят.

Тази финансова възможност предлага както на потребителите, така и на търговците да постигнат своите цели - едните да придобият желаните стоки веднага, а другите да увеличат своите продажби.

Въпреки очевидните ползи, покупките на изплащане носят и определени рискове. В тази статия ще разгледаме всички аспекти на този финансов механизъм, за да разберем дали той е възможност или капан.

Какво представляват стоките на изплащане?

Стоките на изплащане са вариант на кредитиране, който позволява на купувачите да получат продукт веднага, но плащането да бъде разпределено във времето. Обикновено то се предлага в определени онлайн и офлайн магазини или търговски вериги.

Предимства на покупките на изплащане

1. Получаването на кредитно одобрение е бързо и удобно.

Когато става въпрос за онлайн пазаруване, вече има възможност за попълване на бърза заявка за стоково кредитиране в сайта на търговеца и получаване на отговор в рамките на 1 минута без никакво усилие. Погасителният план е лесен за разбиране, с фиксирана лихва и предвидими месечни вноски.

Основното предимство, разбира се, е възможността веднага да се сдобиете с желания от Вас артикул като телевизор или хладилник, който иначе може да изглежда недостижим.

Цялата процедура се осъществява на едно и също място, което прави пазаруването още по-приятно и удобно.

2. Ефективно може да подобрите кредитния си рейтинг в ЦКР

Покупката на изплащане може да облекчи финансовото натоварване, позволявайки на потребителите да разпределят разходите за по-скъпи стоки във времето, без да нарушават своя бюджет. Това може също така да има положително въздействие върху кредитната история, при условие че плащанията се извършват навреме.

Редовното покриване на вноските може да допринесе за подобряване на кредитния рейтинг, което би било от полза при усвояването на по-големи суми с по-предпочитани условия в бъдеще.

Въпреки това, тази възможност също така крие рискове. Ако не сте уверени в способността да изпълнявате кредитните си задължения навреме, е по-разумно да избегнете вземането на кредит, тъй като това би могло неблагоприятно да повлияе на Вашата кредитна оценка.

3. Сравнете условията и офертите за кредитиране

В съвременния търговски свят, удобството на клиента е поставено на пиедестал. От друга страна, често условията и детайлите на всяка опция за кредитиране в сайта на търговеца са сходни и трудно сравними.

Наскоро навлезлите иновативни решения позволяват на клиентите да се възползват от напълно онлайн процес, който обхваща всичко - от избора на продукта до финализирането на кредитната сделка и получаване на стоката докато получават предложения и изберат тази финансова институция, която им предоставя най-изгодната оферта.

Така, докато разглеждате и сравнявате офертите на различните кредитори в удобството на магазина, можете да се доверите, че вземате най-доброто решение за Вашата финансова ситуация, без да се притеснявате за процедурата или административната тежест, свързана с това.

Рискове и потенциални недостатъци

1. Кредити с висок ГПР

Когато някой си купи телевизор на стойност 2000 лева на кредит, който ще изплати с 12 месечни вноски по 200 лева, общата сума за връщане ще бъде 2400 лева. Така цената на кредита е 400 лева. Въпреки че на първи поглед това изглежда като добра сделка, Годишният процент на разходите (ГПР) не е просто 20%.

Реално, ГПР в този случай възлиза на 44.12%. Въпреки че за краткосрочните заеми ГПР може да не е толкова значим, той все пак служи като полезен показател. При различните оферти за покупка на изплащане, ГПР може да варира от 0% до изключително високи стойности.

От скоро има много по изгодни възможности за финансиране на пазара. В сайтовете, където CREDiPORT съществува като избор за финансиране, можете да получите лихва много по-ниска от пазарната.

2. Скъпа застраховка по кредита

Понеже допълнителната застраховка не е задължителна, тя често не е включена в изчисленията на Годишния процент на разходите (ГПР). В резултат, при добавянето на застраховката към общите разходи по кредита, ГПР може да се увеличи драстично, понякога превишавайки 100%.

Стойността на застраховката се увеличава при по-големи суми и за заеми с дълъг платежен период. При по-малките и краткосрочни кредити за стоки на изплащане, възможното увеличение на крайната цена поради застраховката може да не се счита за оправдано.

Важно е да се вземе решение, базирано на информация и пълно разбиране на общата стойност, която застраховката добавя към кредита, както и на специфичните рискове, които тя покрива.

Как да изберем най-добрата оферта за стоки на изплащане

Важно е потребителите внимателно да сравняват условията и лихвите преди да се ангажират с покупка на изплащане. Прочитането на дребния шрифт и изборът на надеждни продавачи и финансови институции са също ключови стъпки за защита на потребителските интереси.

Практически съвети за покупка на стоки на изплащане

Създаването на личен финансов план и избягването на импулсивни покупки са съществени за управлението на финансите при покупки на изплащане.

Потребителите трябва също да обмислят застраховка на кредита, за да се защитят при непредвидени обстоятелства.

Покупките на изплащане могат да бъдат както мощен инструмент за закупуване на стоки, така и потенциален източник на финансови затруднения. Важно е потребителите да подходят разумно, да преценяват своите възможности и да планират своите покупки със зрелост.

С отговорен подход, покупките на изплащане могат да предоставят възможности, които иначе биха били недостъпни, докато същевременно се избягват потенциалните капани, които могат да доведат до финансови проблеми.

support_agent
Кредипорт екипът е онлайн и ще Ви помогне, ако имате нужда от съдействие.
close
В работно време Кредипорт екипът е на линия за Вашите въпроси.

Онлайн връзка

В момента линията е заета Линията е свободна

Рони

В момента Рони разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Нора

В момента Нора разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Тина

В момента Тина разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Венци

В момента Венци разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Мира

В момента Мира разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Вили

В момента Вили разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Митко

В момента Митко разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
close