Кои са основните видове кредити?


Видове кредити

Кредитите са важен инструмент за финансовото управление, който може да Ви помогне да постигнете Вашите цели и да реализирате големи покупки или инвестиции.

В тази статия ще разгледаме основните видове кредити, с които се срещаме: потребителски, ипотечни и автомобилни кредити. Ще разберете какви са те, какви са техните особености и как да изберете правилния вид и банка предлагаща най-добрия кредит за Вашите нужди.

1. Потребителски кредити

Потребителските кредити са вид кредити, предназначени за лични разходи и нужди на кредитополучателя. Те обикновено не изискват обезпечение и могат да се използват за каквато и да било цел, като например плащане на медицински разходи, ремонт на жилище, покупка на електроника, образование и други. Основните характеристики на потребителските кредити включват:

 • Срок на погасяване: Обикновено са с кратък до средносрочен срок, който може да варира от няколко месеца до няколко години.

Максимален срок на погасяване, предлаган от банките в България: 10 години
Отпускана сума в България: До 80 000лв.
 • Лихвен процент: Лихвеният процент при потребителски кредити обикновено е малко по-висок в сравнение с други видове кредити поради липсата на обезпечение. Той се обявява като годишен лихвен процент и може да бъде плаващ или фиксиран.

  Основен параметър за сравнение на цената на кредита е и годишния процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвата и допълнителните такси, свързани с кредита.

 • Лесно одобрение: Те се одобряват по-лесно в сравнение с ипотечните кредити, тъй като няма нужда от гаранция. Все пак, необходимо е кредитополучателят да има доказуеми регулярни месечни доходи, както и добра кредитна история, които определят кредитния рейтинг. Случва се банките да изискат и съкредитоискател, често член на домакинството, който се явява гарант по сделката и носи отговорност за изплащането на кредита.

Бързите кредити

са специфичен вид потребителски кредити, които се отличават със своята бързина при одобрението и изплащането. Те често се използват в случаи на спешна финансова нужда или неочаквани разходи.

Ето някои ключови аспекти на бързите кредити:

 • Бързо одобрение и плащане:
  Бързите кредити се одобряват обикновено много бързо, често в рамките на няколко часа или дори по-малко. Средното време за изплащане също е кратко, обикновено в рамките на ден.

 • Ограничена сума и кратък срок:
  Тези кредити са обикновено за по-малки суми пари и с кратък срок за погасяване, което може да бъде предимство или ограничение, в зависимост от конкретната ситуация. Често цялата сума е дължима за изплащане в рамките на месец (т.нар. кредит до заплата).

 • По-високи лихви:
  Заради бързината на одобрение и риска, свързан със спешните ситуации, бързите кредити често имат по-високи лихвени проценти в сравнение с другите видове кредити.

Бързите кредити могат да бъдат полезни, ако имате неотложни финансови нужди, но трябва да бъдете внимателни при използването им. Важно е да се уверите, че можете да изплатите заемната сума и лихвите навреме, за да избегнете финансови затруднения.

Банките често отказват допълнително кредитиране на кредитоискатели с повече от три бързи кредити.

През платформа като CREDiPORT достигате до всички банки и много кредитори в България с една заявка и избирате най-добрата оферта за потребителски кредит без излишни усилия.

2. Ипотечни и жилищни кредити

Ипотечните кредити са предназначени за закупуване на недвижими имоти, като къщи или апартаменти. Те изискват обезпечение във формата на самия имот, който става залог за кредита.

Важни аспекти на ипотечните кредити включват:
 • Срок на погасяване: Обикновено са с по-дълъг срок, който може да варира от 15 до 35 години.

 • Лихвен процент: Лихвеният процент при ипотечни кредити може да бъде по-нисък в сравнение с потребителските, поради наличието на обезпечение.

 • Обезпечение: Самият имот служи като гаранция за кредита, и ако не се изплащат вноските, банката може да предприеме действия за отнемане. Предмет на обезпечение може да бъде и друг имот, както и земя.

 • Важно е да не допускате стандартните грешки, когато кандидатствате за ипотечен кредит.

3. Автомобилни кредити

Автомобилните кредити са предназначени за финансиране на закупуването на автомобили. Те предоставят възможност за изплащане на цената на автомобила чрез редовни месечни вноски.

Специфична форма на финансиране на МПС е и лизинга, при който придобиването на собствеността се случва с изплащане на последната месечне вноска. Ключови характеристики на автомобилните кредити са:

 • Срок на погасяване: Обикновено са с по-кратък срок в сравнение с ипотечните кредити, често между 3 и 7 години.

 • Лихвен процент: Лихвеният процент може да варира в зависимост от кредитора и кредитната история на заемащия.

 • Обезпечение: Автомобилът служи като обезпечение, и ако не се плащат вноските, кредиторът може да го отнеме.

Изборът на вид кредит зависи от Вашите конкретни нужди и възможности за погасяване. Преди да сключите кредит, внимателно проучете условията и сравнете различните оферти, за да изберете най-подходящия за Вас.

Разговаряйте с регистриран кредитен посредник, ако имате нужда от допълнителни съвети относно кредитите и техните влияния върху Вашата финансова ситуация.

support_agent
Кредипорт екипът е онлайн и ще Ви помогне, ако имате нужда от съдействие.
close
В работно време Кредипорт екипът е на линия за Вашите въпроси.

Онлайн връзка

В момента линията е заета Линията е свободна

Рони

В момента Рони разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Нора

В момента Нора разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Тина

В момента Тина разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Венци

В момента Венци разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Мира

В момента Мира разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Вили

В момента Вили разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
В момента линията е заета Линията е свободна

Митко

В момента Митко разговаря по друга линия.

Моля, изчакайте или опитайте пак след няколко минути.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
close